s

Dijital Pazarlama ve Corona Virüsü

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kendinde başlayan Corona/ COVID-19 salgını Türkiye’de! Dünya’da görülmediği ülke kalmayan bu salgında dijital pazarlamanın geleceği nasıl olacak? Markaların bu dönemde yapması gerekenler nedir? Krizler gerçekten fırsata çevirilebilir mi? 

Evet, her marka her sektör etkilenecek. Bunun olmayacağını kimse iddia edemez. Çünkü varolan satın alma alışkanlıkları değişecek. Bu dönemde markaların yapması gereken en öncelikli adım yeni bir strateji planı oluşturmaları. Bu stratejiyi oluştururken birçok marka reklam bütçelerini düşürmeyi, sosyal medya çalışmalarına ara vermeyi düşünecek. Çünkü bu alanlara aktarılan bütçeler şuan için değersiz görülecek. Maalesef kötü bir haberimiz var. Bu yapılan en büyük stratejik yanlış! Dijital platformlarda olan markalar kazanacak. Nedenlerine şöyle bir göz atalım..

Corona Sonsuza Kadar Devam Etmeyecek

Corona virüsünden önce nice virüs salgınları atlatıldı. Ama bulaşıcılığı konusunda Corona virüsü tüm dünyayı etkisi altına alabilecek kadar güçlü oldu. Önceki virüs salgınlarında da görüldüğü gibi bu virüste belki 1 ay belki 6 ay sonra hayatımızdan çıkacak ve unutulacak. Bu süreçte markaların ve şirketlerin doğru stratejiler ile varlıklarını dijital pazarda sürdürmeleri oldukça önemli. Ticaret mekanizmaları dijital pazarlama için farklı kapılar açacak. 

Dijital Varlığınızı Sürdürmeniz Önemli

Basit düşünelim mi? İnsanlar evden çıkmıyor, alışveriş merkezlerine gitmiyor, etkinliklere katılmıyorlar. Peki bu insanlar vakitlerini nasıl geçirecekler? Telefon ve bilgisayarda. İşte bu noktada dijital alanda yer alan markalar kazanacak. Virüs tehditi bittikten sonra bu dönemde dijital pazarda ve pazarlamada olanlar markalarını daha da sağlamlaştırmış olacaklar.

Sosyal medya yönetimi önemli bir boyut kazanacak. Çünkü sosyal medyada geçirilen süreler daha da artacak. İnternet reklamları ile özellikle e-ticaret alanında yatırım yapanlar kazanacak. E-ticaret sistemleri olmayan markalar ise hızla bu alana yönelecekler.

Turizm ve Corona Virüs Etkileri

Özellikle yurtdışı piyasasına yönelen turizm işletmeleri bu dönemde yerli turiste yönelmeye başladılar bile. Kampanyalarını yurt içi olarak düzenleyen markaların özellikle internet reklamlarına ve sosyal medya yönetimi ile sosyal medya platformlarına önem vermeleri bu dönemde kazanç sağlayacak. Yapılan araştırmalarda Corona virüsünün sıcak iklim sevmediği ortaya çıkmış gibi görülüyor. Bu demek oluyor ki yaz aylarında bu virüs tehdidi geride kalmış olacak. Turizm sektörünün erken rezervasyon kampanyalarını öne çıkarması güzel olur ama burada yapılması gereken tüketiciye güven verilmesidir. Erken rezervasyon yapan kişilerin iptal hakları ön planda tutulmalı ve tüketiciye bu hakka sahip olduklarını dijital platformlardan bildirmeleri markaların kazancına olacak. Buna ek olarak otel hijyen koşulları ve benzeri bilgileri sosyal medya platformlarından tüketiciler ile paylaşmak önemli bir hamle olacaktır. Ülkemizde bilinen en yakın tatil olan 23 Nisan 2020. Bu tarihe kadar turizm markalarının özellikle dijital pazarlama alanında çalışmalarını hızla sürdürmesini, sosyal medya platformlarını doğru yönetmelerini ve reklam kampanyalarına ağırlık vermelerini öneririz.

Turizmcilerin en çok çekindiği nokta insanların seyahat etmek istemeyeceklerini düşünmeleri. Evet havayolu şirketleri bu dönemde etkilenecekler. Fakat bu dönemde kazanan araç kiralama/rent a car firmaları olacak. Tüketiciler ne kadar az insanla temas ederse o kadar güvende hissedecekler ve bu da araç kiralama hizmetinde büyük bir artış olacağını gösteriyor. Otellerin konumları ve bu konumlara araç ile ulaşmaları konusunda sosyal medya platformlarından bilgiler vermesi tüketicilerin rezervasyonlarında büyük artışlar sağlacaktır.

Beslenme Alışkanlıkları ve Satın Alımlar Değişecek

Sağlıklı beslenme son yıllarda ülkemizde oldukça ön planda tutulsa da Corona ile bu daha da ön plana çıkacak. Maalesef restorantlar bu virüsten etkilenecekler çünkü insanlar evde yemek hazırlamayı daha fazla tercih edecek. Bu süreçte restorant hizmeti veren işletmelerin hijyen kurallarına uygun hizmet verdiklerini ön plana çıkarması önemli olacak. Tüketiciler evden çıkma konusunda tereddüt yaşadıklarında online sipariş kanallarına daha fazla yüklenecekler. Dolayısıyla restorant işletmelerinin online pazarda yer almalı ve buna göre bir strateji hazırlamaları önemli. 

Etkinlik Sektörünün Corona İle Mücadelesi

Her büyük olumsuz olayda olduğu gibi ilk etkilenen sektör yine organizasyon/etkinlik sektörü olacak. Maalesef dün yapılan açıklamalardan sonra Adana Portakal Çiçeği festivalinin iptal olduğu duyuruldu. Bu tarz festival ve etkinliklerin iptal değil erteleme yapması sektörü umutlandıracaktır. Bu süreçte ise dijital pazarda yer almayı sürdürmek virüs tehdidinin bitmesiyle birlikte sektörü hızla canlandıracaktır.

Youtube üzerinden yapılan yayınların artışta olacağı bir dönem yaşayacağız. Hatta mini konserler bile izleyebiliriz. Etkinliklerin yapılabilitesine göre dijital platformlara taşınması söz konusu. Bu dönemde Youtube ile ön planda olabilir, markanıza uygun içerikler üreterek marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz. Unutmayı virüs geçici bir süre bizimle..

Online Alışverişin Önemi

Son yıllarda online alışveriş oranlarında büyük bir artış söz konusu. E-ticaret platformu sahibi olanların daha da kazanacağı bir döneme girdik. Bu dönemde tüketici alışkanlıkları hızla değişecek. E-ticaret sahibi olan markalar bu süreçte reklam kampanyalarını doğru yönetmeliler. Tüketici davranışlarını analiz etmeli, doğru ürünü doğru kullanıcıya göstermeliler. Bunu yapabilecekleri en hızlı ve doğru kanallar ise Facebook, Instagram, Youtube ve Google reklamlarıdır. E-ticaret platformu olmayan markaların ise bu dönemde hızla online ticarete başlamaları ve reklam bütçelerini doğru planlamaları önemlidir.

Analiz

Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde dijital pazarlamanın ne kadar güçlü olduğunu bu alanda kalanlar net bir şekilde görecek. Maalesef çoğu marka ilk iş dijital pazarlama bütçelerini kısarak kriz yönetmeye çalışır. Oysa ki dijital pazar hiç kaybolmaz, sürekli büyür ve her zaman kazandırır. Kriz fırsata dönüşür mü? Evet, doğru strateji ile herşey mümkün..